Низом научних догађаја, који су организовани у склопу Годишње конференције Европског шумарског института, протекле недеље је у Новом Саду обележено 30 година успешног рада ове институције. 

Сваке године Европски шумарски институт организује Годишњу конференцију под чијим окриљем се окупљају представници институција чланица овог Института. Ове године, конференција је одржана у Новом Саду од 20. до 22. септембра. Организатори конференције су били Институт за низијско шумарство и животну средину Универзитета у Новом Саду, ЈП „Војводинашуме“, Град Нови Сад, Покрајински завод за заштиту природе, ЈП „Србијашуме“, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Управа за шуме и Национални парк „Фрушка гора“.

У дану који је претходио конференцији, Управни одбор Европског шумарског институту одржао је састанак на Институту за низијско шумарство и животну средину, на којем је за директора изабран др Роберт Мавсар. 

Годишња конференција започела је годишњим састанком Европског шумарског института, по чијем је завршетку одржана сесија под називом: „Young Scientists Session on Agroforestry“, чији је циљ био да се представи концепт агрошумарства, дискутује о томе како исто може допринети стварању отпорнијих предела, те представе текућа истраживања младих научника у овој области у Европи.

Централни догађај био је научни семинар под називом „European forests and forest science: transition to the future“, који је одржан 21. септембра у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, а на којем су водећи европски стручњаци у области шумарства говорили на теме унапређења отпорности шума на климатске промене, биоекономији, управљању шумама и могућностима унапређења истраживачке мреже у Европи. Семинар је завршен панел дискусијом на тему главних изазова и унапређења истраживања у шумарству у југоисточној Европи.

Поред централних догађаја, у истом периоду, организовано је и више паралелних догађаја, који су додатно допринели повећању бројности учесника и видљивости конференције. У оквиру FOPER и EUFORE организација одржана је радионица на тему: „Co-designing R&I agenda and discussing international and cross-sectoral collaboration“, док је оквиру пројеката Horizon2020 SUPERB одржана радионица под називом: „Ресторација шума у Србији: шта можемо да научимо из досадашњег искуства?“. У истом периоду одржан је и састанак у оквиру European Climate Smart Forestry Network.

Последњег дана конференције, у организацији ЈП „Војводинашуме“, реализована је стручна екскурзија у ШГ Сремска Митровица, чији је циљ био да упозна учеснике са различитим аспектима обнове и газдовања шумама храста лужњака у Срему, као и активностима на очувању генетичких ресурса и мониторингу виталности ових шума.

 

Datum: 
2023 09 25