Нови Сад је проглашен за „Европски град шума 2023. године“. Поводом обележавања 30. годишњице Европског шумарског института и отварања Годишње конференције 2023. у Новом Саду, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић уприличио је јуче пријем у Свечаној сали Градске куће за делегацију Европског шумарског института (ЕФИ)

Привремени директор Европског шумарског института, др Роберт Мавсар истакао је важност обележавања јубилеја, 30. годишњице Европског шумарског института у Новом Саду те да је главни циљ Института да унапреди истраживања из области шумарства на међународном нивоу и том приликом градоначелнику Ђурићу уручио награду и признање ,,Нови Сад европски град шума 2023”.

Састанку су присуствовали и Јелена Беговић министарка науке, технолошког развоја и иновација, Сара Павков државна секретарка у Министарству заштите животне средине, као и представници покрајинских секретаријата, универзитета, факултета, института и учесника конференције.

-Изузетна ми је част што је Нови Сад домаћин обележавања 30. годишњице Европског института за шумарство и ову конференцију сматрамо круном наших активности у години када је Нови Сад проглашен за Европски град шума. Велика је привилегија бити у породици градова попут Барселоне, Прага, Осла, Санкт Петерсбурга, али и обавеза да подигнемо свест о значају дрвећа и његовом утицају на читав живи свет – изјавио је градоначелник Ђурић.

Градоначелник Ђурић је истакао да Нови Сад свакодневно ради на пољу унапређења зелене инфраструктуре, квалитета животне средине и квалитета живота грађана, као и да су претходном периоду предузете су интензивне активности на повећању зелених површина и унапређења квалитета урбаних шума, те да је данас око 38 одсто урбаног дела територије Новог Сада под зеленилом.

-Пред нама је велики посао да одржимо тај стандард јер су недавна невремена била погубна по наш “зелени фонд”. Током два олујна невремена у јулу месецу оштећено је или уништено више хиљада стабала на територији Града, само у једном дану нестало је 200 хектара шуме око нашег Града. Зато ове јесени планирамо једну од највећих акција садње у историји Новог Сада. Са научним установама и институцијама, припремамо дугорочни план за обнову зеленила у Граду, на начин да се прилагодимо и смањимо последице климатских промена чији смо и сами директни сведоци, додао је градоначелник.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић честитала је Граду Новом Саду на урученом, важном признању и додала да наука, као основна вредност ЕФИ-ја, игра пресудну улогу у очувању и одрживом управљању шумама, као и да је кључна за разумевање шумских екосистема.

Сваке године Европски шумарски институт организује Годишњу конференцију под чијим окриљем се окупљају представници институција чланица овог Института, ове године, конференција се одржава у Новом Саду од 20. до 22. септембра. Организатори конференције су Институт за низијско шумарство и животну средину Универзитета у Новом Саду, ЈП „Војводинашуме“ и Град Нови Сад.

 

Извор: danas.rs
Фотографије: Леополд Пољаковић-Пајник

 

 

Datum: 
2023 09 20