Дана 27.12.2022. године, председник Владе АП Војводине, Игор Мировић пустио је у рад две соларне електране у Институту за низијско шумарство и животну средину.

„Енергија је питање свих питања у наредним годинама. Пустили смо у функцију две соларне електране капацитета 30 и 15 киловат-часова које ће знатно смањити трошкове Института за електричну енергију. Ово је одличан пример и верујем да ћемо и друге јавне установе мотивисати да реализују оваква улагања. Покрајинска влада ће од наредне године инвестирати у изградњу соларних електрана које ће бити инсталиране на већини објеката које користе факултети Универзитета у Новом Саду“, изјавио је Мировић.

У наредне две до три године, према Мировићевим речима, готово сви објекти Универзитета биће у систему снабдевања енергијом са соларним електранама, које ће имати довољан капацитет да подмире елементарну потрошњу, смање трошкове у оквиру Универзитета и, следећи пример Института за низијско шумарство и заштиту животне средине, омогуће еколошки прихватљивије и рационалније коришћење енергије.

„Уверио сам се да Институт за низијско шумарство и заштиту животне средине предњачи не само у научним дометима већ и у пракси на свом огледном добру у Каћу и широм Србије, где помаже да се очувају аутохтоне врсте дрвећа и да се унапреди систем заштите“, изјавио је Мировић.

Директор Института за низијско шумарство и животну средину Саша Орловић рекао је да је Институт сопственим средства и уз подршку Покрајинске владе изградио две соларне електране, што је изузетно значајно у данашње време – време високих цена и недостатка енергије.

„Поседујемо и опрему јединствену у региону која нам омогућава да боље управљамо шумама, као и уређаје који прате виталност стабала“, изјавио је Орловић, након представљања потенцијала Института и опреме коју поседује.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Datum: 
2022 12 27